Posjetite Pik.ba blog
Četiri godine sa Vama!

Kratice

Online sigurnost

Online sigurnost na PIK-u


S obzirom da je Internet na našim prostorima nažalost još uvijek nedovoljno "siguran medij" za komuniciranje i poslovanje, te se svakodnevno susrećemo sa raznim vidovima prevara od lažnih identiteta do prevara tokom trgovanja, PIK.ba je za vas kreirao nekoliko korisnih savjeta za internet sigurnost.

U svrhu sprječavanja prevara na Piku, preporučujemo svim korisnicima da nakon registracije verifikuju svoj telefon, e-mail, kao i adresu adresu prebivališta kako bismo minimizirali broj lažnih profila, prevara i obmana.

Pik.ba vas vodi kroz pet edukativnih tačaka o internet sigurnosti koje bi mogle biti od velike pomoći da ne postanete žrtva prevare.

1. I virtuelno je realno
2. Vodite računa o privatnosti
3. Ne vjerujete „slijepo“
4. Prijavite prevaru
5. Kako da se zaštitim?

1. I virtuelno je realno


Koliko god vam se činilo da je internet samo dio virtuelnog svijeta, varate se. Internet je itekako realan, a nerijetko postajete svjesni tek nakon što vi ili neko iz vaše blizine postane žrtva prevare ili obmane.

Naš stav je da je internet stvaran, da predstavlja najaktuelniji način komunikacije i informisanja, te da su svi podaci kojima se koristimo ažurirani od strane stvarnih ljudi.

Koliko god bili sigurni da je osoba s kojom redovono ostvarujete komunikaciju putem interneta vaš „prijatelj“, budite oprezni i uvijek u podsvijesti imajte mogućnost da je možda potpuno suprotno od onoga u što vjerujete.

Ovo se odnosi i na internet prodaju i kupovinu, način plaćanja usluga ili roba gdje su prevare česte, te apeliramo da vodite računa s kim i na koji način poslujete, a mi ćemo uraditi sve što je u našoj moći da vas zaštitimo.

2. Vodite računa o privatnosti


Koliko god je važno da budete oprezni u komunikaciji i poslovanju putem interneta, toliko je bitno i da vodite računa o svojoj privatnosti.

Zbog toga uvijek dobro razmislite da li ćete unijeti svoje podatke na aplikacije koje vam se otvore, kao i kome ćete povjeriti podatke o vašoj bankovnoj kartici.

Savjetujemo vam da budete oprezni pri kreiranju vaše korisničke šifre/lozinke, te da nikada ne koristite jednostavne i lako „prepoznatljive“ šifre kao što su imena ili datumi rođenja vaših najbližih.

Primjeri top 25 najlošijih lozinki: http://mashable.com/2011/11/17/worst-internet-passwords/

Zbog toga se potrudite se da vašu šifru sastavite koristeći kombinaciju velikih, malih slova i brojeva.

3. Ne vjerujte na „slijepo“


Koliko god se Pik Team trudio da vas zaštiti, uvijek postoji nepredviđena mogućnost prevare koja vas može dovesti do razočarenja.

Iz tog razloga smo insistirali na verifikaciji adrese i odlučili vas nagraditi pikreditima ukoliko prijavite lažni profil, što je najbolji način da naš portal zbog vas učinimo maksimalno bezbjednim.

Ono na što ne možemo utjecati, a izuzetno je važno - da vodite računa o sigurnoj razmjeni artikala i novca, te vam savjetujemo lično preuzimanje atikla odnosno plaćanje po prijemu i provjeri kupljene robe.

4. Prijavite prevaru


Pik Team se neprestano bori protiv prevara u čemu nam svakako uveliko pomaže policija koja reagira na svaku prijavu prevare ili zloupotrebe.

Ukoliko budete žrtva prevare ili posumnjate da neko ne posluje legalno, molimo vas da sarađujete s nama, te iste prijavite našoj podršci. Potrudit ćemo se da Vam pomognemo u najkraćem mogučem roku.

5. Kako da se zaštitim?


Pored svih mjera predostrožnosti koje je za vas poduzeo PIK, apelujemo na sve korisnike ovog sajta da se dobro raspitaju ko je korisnik od kojeg planiraju kupiti artikal, kakve stvari je do sada prodao i kakav mu je generalni dojam od ostalih korisnika. Sve ove informacije su javno dostupne na profilu svakog registrovanog korisnika s ciljem maksimalne zaštite potencijalnih kupaca, kao i radi kvalitetnijeg dijaloga između kupca i prodavača.

Za svaku dojavu/prijavu lažnih profila/artikala bićete propisno nagrađeni. I zato, trudimo se da zajedničkim snagama izgradimo što kvalitetniji svijet kupoprodaje, bar u pola kao što smo se mi trudili da vam isti omogućimo.

U slučaju da ste žrtva prevare na Pik-u ili imate neko pitanje vezano za ovu temu, molimo da posjetite stranicu za odnose s korisnicima. Molimo da imate u vidu da je PIK samo posrednik u kupoprodaji, te se mi kao takvi ograđujemo od bilo kojeg incidenta kojeg možete biti ili kojeg ste već žrtva.

Nadamo se da su vam ovi savjeti bili od koristi i da nećete postupiti suprotno. Urednicima PIK-a je najbitnije zadovoljstvo korisnika usluga, jer je na kraju krajeva cijeli servis njima na usluzi.